Az Arabica egy kiváló minőségű kávéfajta, amely a világ kávétermelésének mintegy 75%-át teszi ki. A termesztett mennyiségnek azonban csak 20%-a nagyon jó minőségű gabona, a többi termés szemhibás és az alsóbb osztályokba esik. Az arabica magasabban, 600-2000 méteres tengerszint feletti magasságban nő. Igényesebb a termesztése, első betakarítását csak 6 év után érheti, fajtától és éghajlati viszonyoktól függően 25-35 évre biztosítja. Az Arabica kávéfa 3-5 méter magasra nő, 15-24 ˚C hőmérsékleti tartományban termesztik. Az Arabica sokkal kisebb százalékban tartalmaz koffeint, mint a Robusta. Ízét a savanyúsága jellemzi, de ez számos tényezőtől függ, például az arabica fajtájától, a feldolgozási, pörkölési és az elkészítési módtól is. Minden pörkölő 100% Arabica címkével ellátott terméket állít elő. A 100%-os arabica pörkölt kávé a pörkölés legdrágább termékei közé tartozik. Az arabikát a Föld különböző helyein termesztik, íze és aromája eredete alapján azonosítható. Külön csoportot alkotnak a 100%-os arabikák között tehát az ún fajtakávék, amelyek pontosan eredetükről ismertek. Ezek egy adott országból, sőt ültetvényekről származó kávébabok, amelyeknek pontos eredete van. Ezeket 100% Arabicas válogatott kávéknak nevezzük.
A Robusta az olcsóbb és gyengébb minőségű kávék közé tartozik. Alacsonyabb tengerszint feletti magasságban, 200-600 méteres tengerszint feletti magasságban virágzik, ami miatt sokkal gyorsabban nő és érik, mint az arabica. Akár 13 méteres magasságot is elérhet, és melegebb körülményeket igényel, 24-29 ˚C hőmérséklettel az ideális termesztéshez. Az arabikával ellentétben a robusta ezért sokkal kevésbé igényes a termesztésre, rendkívül ellenálló a különféle betegségekkel szemben, és már 2-3 év után van az első betakarítása, és több koffeint tartalmaz, mint az arabica. Ízében a Robusta összetéveszthetetlen a határozott keserűsége miatt. A robustát főleg Vietnamban termesztik.
Az Arabica és a Robusta a szemek alakjáról is felismerhető. Az Arabica bab többnyire lapos és hosszúkás, a bab közepén ívelt barázda található. A Robusta bab kisebb, domborúbb és lekerekített formájú, egyenes barázdával.
Annak ellenére, hogy az arabica és a robusta keveréke nagyon jó választásnak tűnik, a kávézókban mindig 100%-os arabica használatát javasoljuk, és ne keveréket. Az Arabica egy jobb minőségű kávé, mint a robusta, és rengeteg fajta és így íz közül lehet választani. Más szóval, az a véleményünk, hogy egy 100%-os kávézó 100%-ban arabicát kínál.