☕ A kávatermesztés története a világban
A kávé nem csupán egy ital – évszázadokon átívelő kulturális örökség. Nézzük meg, hogyan terjedt el világszerte, és mely országok formálták történelmét.
🇪🇹 Etiópia – a kávé szülőhazája
A legenda szerint egy Kaldi nevű etióp pásztor vette észre, hogy kecskéi különösen élénkek, miután vörös bogyókat ettek. A bogyókat kolostorba vitte, ahol a szerzetesek használták az ébrenlét fenntartására. A Kaffa város nevéből származik a „kávé” szó. Az etióp Sidamo régió kávéi ma is a vadon termő eredeti kávéfajták leszármazottai.
🇧🇷 Brazília – a világ kávénagyhatalma
Brazília ma a világ legnagyobb kávétermelője. Egy romantikus történet szerint Francisco de Melo Palheta 1727-ben hozta be az első kávémagokat egy virágcsokorba rejtve, amit a francia guyanai kormányzó feleségétől kapott. Az ország mára a minőségi és tömegtermelés szimbólumává vált.
🇲🇼 Malawi – fiatal, de ígéretes termővidék
Malawiban csak 1979-ben kezdődött a kávatermesztés, de a tökéletes természeti adottságok és a kistermelőket támogató szövetkezetek miatt a minőség rohamosan javul. A legismertebb régió: Pamwamba.
🇮🇩 Indonézia – szigetek kávéja
A kávatermesztés 1699-ben indult Jáva szigetén. 1712-ben az első zöldkávé-szállítmány eljutott Amszterdamba. Azóta az indonéz kávék híresek a fűszeres, testes ízük miatt.
🇨🇷 Costa Rica – a gazdag partvidék kávéja
Az ország neve is utal gazdagságára: Costa Rica („gazdag part”). A 18. században itt kezdődött először a kávatermesztés Közép-Amerikában. Vulkanikus talaj, magas tengerszint feletti magasság és párás klíma – ideális feltételek.
🇨🇴 Kolumbia – a kávé ikonja
A kávét Kolumbiában katolikus papok terjesztették el – különösen Francisco Romero, aki híveinek bűnbánatként kávéültetést írt elő. Az ország ma a világ egyik legismertebb termelője, ahol egyenletes klíma és hegyvidéki tájak biztosítják a kiváló minőséget.
🇰🇪 Kenya – afrikai gyöngyszem
Bár Etiópia közelében fekszik, Kenyában csak 1896-ban kezdődött meg a termesztés. Vulkanikus talaj, magas fekvés, nemesített fajták és állami támogatás révén Kenya világszinten elismert kávétermelővé vált. Jellegzetes íz: gyümölcsös, citrusos, friss.
🇨🇺 Kuba – francia hatású kávéhagyomány
Kávét 1748 óta termesztenek Kubában, de a fellendülés Haitiból érkező francia farmerek révén történt. Tapasztalatuk és tudásuk máig érezhető a kubai kávék sajátos ízvilágában.