ETIOPIA
A kávé szülőhelye Etiópia, és a leghíresebb legenda szerint a kávét egy Káldi nevű etióp juhász fedezte fel. Észrevette, hogy kecskéi, amelyek egy bokor piros termését eszik, észrevehetően frissek, és nem akarnak aludni éjszaka. A csodás piros gyümölcsöket a kolostorba vitte, ahol a szerzetesek elkezdték fogyasztani őket, hogy ne aludjanak el az éjszakai mise alatt. Egy idő után elkezdték pörkölni őket, és így születtek meg az első frissítő italok. Kaffa városa szerint, ahol ivásuk történetét kezdték írni, az italt kávénak nevezték el. Ebből az országból, ahol még rengeteg vadkávéfa található, Sidamo környékéről hozunk ritka kávét, ahol a legenda szerint kávéfákat termesztenek, amelyek a Káldim pásztor által felfedezett növény közvetlen örökösei. A kolostorból származó szerzetesek ültették ide az eredeti kávébabot, és felügyelték növekedésüket.
BRAZILIA
Brazília uralja a kávépiacot, és a világ legnagyobb kávétermelője. Megvan a maga, talán bizonyíthatatlan története a kávébab útjáról: 1722-ben a francia guyanai hatóságoknak sikerült kávébabot szerezniük egy letartóztatott elítélttől a szabadságáért cserébe. A kezdeti sikertelen kísérletek után, hogy Brazíliába csempészjék őket, végül Francisco de Melo Palheta katonatisztnek és diplomatának sikerült, aki politikai küldetésének teljesítése után kávéküldetését is teljesítette. A Guyana kormányzója által rendezett búcsúvacsorán felesége, Mrs. d'Orvilliers tisztelete jeléül egy gyönyörű csokrot adott át neki, melynek virágai között magvak és kávénövények rejtőztek. Így történt, hogy a brazil kávé sikerének kezdetén 1727-ben egy csokor virágot adtak át.
MALAWI
Földrajzi fekvésének köszönhetően tökéletes feltételekkel rendelkezik a kávétermesztéshez, a kisebb gazdálkodókat tömörítő szövetkezetek támogatásával pedig folyamatosan javul a minőség. Pontosabban, ez a kávé a Pamwamba régióból származik. Az első kávéfákat csak 1979-ben ültették itt.
INDONEZIA
1699-ben származik Jáva partjairól. A Jáva szigetéről származó helyi gazdák voltak az elsők, akik ezen a szigetcsoporton termesztettek arabica kávét. Később a kávétermesztés elterjedt Indonézia egész területén. 1712-ben az első zöld kávét Amszterdamba exportálták. Néhány éven belül megnőtt az export, és ezzel az Indonéziából származó kávé jó hírnevet szerzett.
COSTA RICA
A két óceán partjával, magas hegyekkel és érintetlen erdőkkel rendelkező ország neve Kolumbusz Kristófhoz fűződik, aki Costa Ricának - "gazdag partnak" nevezte el területét, és az évek során az ország valóban gazdag lett a minőségi kávéban. Ma Costa Rica a világ egyik legjobb kávéipara. A 18. században a közép-amerikai országok közül elsőként itt, a meleg és párás alpesi klímában, termékeny és levegős, vulkáni eredetű talajon indult meg a kávégyártás.
COLOMBIA
Az első kolumbiai kávétermesztési kísérletek a 18. századból ismertek, és minden arra utal, hogy kapcsolatban állnak a katolikus egyházzal, és különösen Francisco Romero pappal, a növények szenvedélyes tisztelőjével, aki elrendelte plébánosainak, hogy ültessenek el kávémagot a kertek vezeklésül bűneikért. Példáját más papok is átvették, így a művelés az ország északkeleti régiójában elterjedt, majd a 19. századi vasútépítéssel együtt gyorsan más vidékekre is. Kolumbia napjainkban az egyik leghíresebb kávénagyhatalom, ideális trópusi klímával, amely lehetővé teszi a termés állandó minőségének fenntartását, és a világ egyik legnépszerűbb, jellegzetes és erős aromájú kávéja születik a vidék lejtőin. Cordillera.
KENYA
Annak ellenére, hogy Kenya Etiópia, azaz a kávé felfedezésének helyén található, itt csak a 19. század végén kezdték el termeszteni ezt a növényt (az első betakarítás 1896-ban), köszönhetően a 2000-es mezőgazdasági munkáknak. a missziós állomásokon, ahonnan átterjedt Kenya összes alkalmas területére. A fennsíkok elfogadható klímája, a vulkáni talaj, a sikeresen nemesített fajták, valamint a kávéipar állami támogatása a kávénövény védelmével és a szigorú minőségellenőrzéssel ideális feltételeket teremtenek a kivételes kávébab termesztéséhez. Ez a prémium kávé a világ legkeresettebb kávéi közé tartozik, és sok szakértő a 20. század legjobb kávéjaként emlegette, ami valószínűleg élénk aromájának és kellemes ízének köszönhető, amelyet citrom és erdei gyümölcsök jegyei fokoznak.
KUBA
Az első kávéültetvények 1748-ban jelentek meg Kubában. A Haitiról a fegyveres felkelők elől menekülő francia farmerek 1789 elején nagyobb érdeklődést mutattak a kávétermesztés iránt. Ebben az időszakban a gazdák sok ismeretet sajátítottak el a kávétermesztés és -feldolgozás terén.