A kávé ízprofilja a származási országtól függően

message
Nincs hozzászólás
star
Összes értékelés 0

A kávé ízprofilja eredetétől függően.

Már együtt megvizsgáltuk a kávé különböző származási országait. Mint minden termékre, úgy a kávéra is, a kávétermesztés minden területére más, valami különleges jellemző jellemző. Mivel a kávé íze, ha csak egy tulajdonságot választhatunk, valószínűleg a kávé legalapvetőbb és leglényegesebb tulajdonsága, nézzük meg, hogyan változik az attól függően, hogy a kávé melyik országból származik.

Először is vessünk egy pillantást Etiópiára, ahol a kávé az egyik legszokatlanabb a világon. A borostól a gyümölcsösig sokféle íz jellemzi. Mindenképpen meg kell állnunk az etióp Yirgacheffe és a Harrars kávénál, melyek virágos aromái biztosan lenyűgöznek minket. Míg a Yirgacheffe-re jellemző a kókusz aroma, addig a Harrars a kakaó, a trópusi gyümölcsök vagy akár a fahéj és a kardamom ízvilágát is befolyásolja.

Az etióp kávé a már említett egzotikus jellegzetességeivel a legnépszerűbbek közé tartozik, és minden bizonnyal egyedülálló. A szakértők biztosan egyetértenek abban, hogy ne hagyja ki a lehetőséget, hogy megkóstoljon egy darabot ebből a kávéparadicsomból.

Most pedig térjünk át Brazíliába, amelynek nagy részét a kávétermelésben már említettük. Ez a terület virágzik a kiváló minőségű kávéval. Finom, diós kávé keserű-édes csokoládé ízzel. Főleg az eszpresszó készítésben jeleskedik, de a különféle ízesített kávék alapját is képezi, éppen a már említett finomság miatt.

Kolumbia is említésre méltó. Bár a kolumbiai kávé régiónként eltérő, ami kissé megnehezíti a kolumbiai kávé pontos leírását, vannak közös vonások is. Gyakran enyhének mondják, de a savasabbak közé tartozik. Ízét tekintve a kolumbiai kávét virágos jegyek, trópusi gyümölcsök nyomai és csokoládéra, cukornádra vagy éppen karamellre emlékeztető édesség jellemzi.

Vietnam egy olyan ország, ahol a kávéválaszték nem örvend a legmagasabb minőségnek, de a világ második legnagyobb kávéexportőrének címe bizonyítja, hogy ez a terület is hemzseg valami különlegestől, ami versenyezhet a figyelmünkért.

Az erről a területről származó kávé túlnyomórészt Robusta, egy sokkal koffeinben gazdag kávé, ami erősebb és keserűbb kávét eredményez, mivel a koffein maga is keserű. A hagyományos arabicához képest lényegesen kevesebb cukrot és zsírt is tartalmaz, ami élesebb ízt okoz, mint egy hagyományos csésze kávé. Bár ez a tény elriaszthatja a legtöbb rendszeres kávéfogyasztót, vannak olyanok is, akik számára ez az íz önmagában a megfelelő kávé definíciója.

Egy másik ország, amely sajnos nem olyan világhírű a kávéjáról, mint amennyire talán megérdemelné, Mexikó. Lássuk, mitől is kiemelkedik az itt termesztett kávé.

Az olyan fontos mexikói kávékban, mint a Chiapas vagy az Oaxaca, az enyhe virágos jegyek kellemes száraz és savanyú ízekkel párosulnak. Oaxaca tejcsokoládé ízéről ismert, amely a végén a mandula csodálatos ízével párosul. A Chiapas kávék viszont könnyebbek és édesebbek, pótolhatatlan szegfűszegfűszerrel, ami jelentősen kiegészíti az összízt.

A mexikói kávék általában nagyon kiegyensúlyozott ízűek, ami kiváló feltételeket biztosít az ízesített kávék előállításához, hiszen mindegyik aroma tisztán szól, de nem fedi át a többit. Egyszerre élvezheti a fűszerek vagy a trópusi gyümölcsök különböző aromáit, anélkül, hogy az összbenyomást elrontaná.

Végül vessünk egy pillantást Indonéziára, amely generációk óta büszke kávéexportjára. Általában az indonéz kávé gazdag ízéről és élénk, enyhe savasságáról ismert. A forró csokoládéhoz hasonló hosszan tartó utóíz is. Főleg "földes" ízéről ismert azonban. Vannak, akik értékelni fogják, de többnyire meg kell szokni. Ennek az íznek a skálája a földestől a fűszerek és a fa ízén át a dohányig terjed. Ha valami mást és szokatlant keres, az indonéz kávé lehet, hogy pontosan az, amit keres.

https://www.specialty-coffee-advisor.com/ethiopian-coffee.html https://www.specialty-coffee-advisor.com/brazil-coffee.html https://www.homegrounds.co/colombian- kávé/ https://www.quora.com/What-makes-Vietnamese-coffee-taste-so-distinctive-and-delicious-It-is-natural-or-enhanced-with-artificial-favors https://www .specialty-coffee-advisor.com/mexican-coffee.html https://beanbox.co/blog/indonesian-coffee-history-flavor-processing/