A kávégyártás története

message
Nincs hozzászólás
star
Összes értékelés 0

A kávégyártás története

Kávé. Egy ital, ami minden reggel kizökkent minket az ágyból, elűzi a fáradtságot és egyedülálló felfrissülést hoz, különösen a nehéz munkanapokon. El sem tudjuk képzelni nélküle az életet, és nehezen gondolunk azokra az időkre, amikor az általunk ismert kávé egyáltalán nem létezett.

Engedje meg, hogy elvigyük Önt egy rövid világkörüli utazásra, megmutatjuk a világ azon sarkait, ahonnan ez a termés származik, és megmutatjuk, milyen különbségek és hagyományok vannak ezeken a területeken.

Etiópia

Biztosan felteszi a kérdést, honnan származik a kávé valójában. Tehát először képzeljük el szülőföldjét, Etiópiát.

Sajnos pontos eredete számunkra ismeretlen. A kávéivás első hiteles bizonyítéka a 15. század közepéről származik a jemeni szúfi templomokból. A kávét akkoriban már a mai napig ismert módon fogyasztották - a magvak megpirításával, majd főzésével.

A leghíresebb legenda szerint a kávét egy Káldi nevű etióp juhász fedezte fel. Észrevette, hogy kecskéi, amelyek egy bokor piros termését eszik, észrevehetően frissek, és nem akarnak aludni éjjel. A csodálatos piros gyümölcsöket a kolostorba vitte, ahol a szerzetesek elkezdték fogyasztani őket, hogy ne aludjanak el az éjszakai mise alatt. Egy idő után elkezdték pörkölni őket, és így születtek meg az első frissítő italok.

Ezt a csodálatos új felfedezést, amelyet a mai napig köszönhetünk, arról a városról kapta a nevét, ahol ivásának történetét írták - Kaffáról.

Hogy egy darabot elmeséljünk ennek az országnak a történelméből, ahol még mindig sok vadkávéfa található, egy ritka kávét hozunk az etiópiai Sidamo régióból. A legenda szerint kávéfákat nevelnek itt, amelyek a Káldim pásztor által felfedezett növény közvetlen örökösei. A kolostorból származó szerzetesek ültették ide az eredeti kávébabot, és felügyelték növekedésüket. Utazz vissza az időben, és élvezd az egyedi kávét, éppen ott, ahol minden kezdődött.

Brazília

Térjünk át a legrégebbi kávéüzemből ma a legnagyobb kávétermesztővé. Az afrikai Etiópiától a kávépiacot uraló amerikai Brazíliáig, amely a világ legnagyobb gyártója ennek a finomságnak.

A helyi kávénak is megvan a maga, talán bizonyíthatatlan története a kávébab utazásáról. Azt mondja, hogy 1722-ben a francia guyanai hatóságoknak sikerült kávébabot szerezniük egy letartóztatott elítélttől a szabadságáért cserébe. A kezdeti sikertelen Brazíliába csempészési kísérletek után végül Francisco de Melo Palheta katonatiszt és diplomata lett sikeres, aki politikai küldetésének teljesítése után kávéküldetését is teljesítette. A Guyana kormányzója által rendezett búcsúvacsorán felesége, Mrs. d'Orvilliers tisztelete jeléül egy gyönyörű csokrot ajándékozott neki, melynek virágai közé ügyesen kávémagvakat és növényeket rejtettek el.

Ravaszságuk nélkül ma Brazíliában talán nem is lenne kávé. Ki gondolta volna, hogy a brazil kávé sikerének kezdetén 1727-ben egy csokor virágot adtak át.

Indonézia

Nem szabad megfeledkeznünk Indonéziáról sem, amely 2014-ben a világ negyedik legnagyobb kávétermelője címmel büszkélkedhet. A gyarmatosítás idején itt kezdődött a kávé korszaka, és ideális termesztési körülményeivel a kávé hozzájárul az ország általános növekedéséhez.

Kifejezetten Jáva szigetén kezdődött, ahol a helyi gazdák kezdtek el először kávét termeszteni. Később a kávétermesztés elterjedt Indonézia egész területén, és 1712-ben az első zöld kávét Amszterdamba exportálták. Néhány éven belül az export nőtt, és most az Indonéziából származó kávé nagyon jó hírnévnek örvend.

Kenya

Most menjünk közelebb a kávé felfedezésének országához, nevezetesen Kenyához. Annak ellenére, hogy Etiópia közvetlen közelében található, ezt a növényt csak a 19. század végén kezdték itt termeszteni (első betakarítás 1896-ban). Elterjedt a missziós állomásokon végzett mezőgazdasági munkák során, majd onnan Kenya minden alkalmas területére.

Malawi

Egy másik kávétermelő Malawi, egy szegény ország, de gazdag kávéban. Földrajzi elhelyezkedéséből adódóan tökéletes feltételekkel rendelkezik a kávétermesztéshez, a kisebb gazdálkodókat tömörítő szövetkezetek támogatásával pedig folyamatosan javul a minőség.

Ez a kávé kifejezetten a Pamwamba régióból származik, ahol az első kávéfákat csak 1979-ben ültették el.

Costa Rica

A két óceán partjával, magas hegyekkel és érintetlen erdőkkel rendelkező ország nevéhez nemcsak Kolumbusz Kristóf fűződik, aki Costa Ricának - "gazdag partnak" nevezte el területét, hanem a kiváló minőségű kávéhoz is, amelyhez az ország rendelkezik. valóban gazdag lett az évek során, ami fontos szerepet játszott a történetében.

Ma Costa Rica a világ egyik legjobb kávéipara. A kávétermelés a 18. században kezdődött itt, és a meleg és párás alpesi klíma a vulkanikus eredetű termékeny és levegős talajjal párosulva vezetett a közép-amerikai kávétermesztő országok közül az elsőhöz.

Colombia

Ezután Kolumbiába látogatunk el, ahol az első kávétermesztési kísérletek a 18. századból származnak. Minden arra utal, hogy kapcsolatban állnak a katolikus egyházzal, és különösen Francisco Romero pappal, a növények szenvedélyes tisztelőjével. A kávémagok elültetését vezényelte ki plébánosaira bűneikért