A legnagyobb kávétermelők

message
Nincs hozzászólás
star
Összes értékelés 0

A legnagyobb kávétermelők

Minden termék jön valahonnan, és nincs ez másként a kávénál sem. Különféle magán- vagy nemzeti ültetvényeken termesztik, és onnan exportálják a világ minden tájára. A kávé sok ország gazdaságában fontos, sőt gyakran kulcsfontosságú elem.

Az egyes országokból származó kávé más és más a körülmények és a különböző feldolgozási módok miatt. Az eredmény azonban ugyanaz – a világ minden tájáról származó kávé az asztalon. Szóval honnan származik a kávé? Több mint valószínű, hogy a következő országok valamelyikéből származik.

1. Brazília ezen az első helyen valószínűleg senkit sem fog meglepni. Ha csak egy kicsit is érdeklődik a kávé iránt, akkor mindenekelőtt erre az országra számított. Ezt a pozíciót több mint 150 éve őrzi meg, és az összes megtermelt kávé 30%-át teszi ki. A kávéültetvények mintegy 27 000 km2-en terülnek el, köszönhetően a kiváló termesztési feltételeknek.

A mennyiség ellenére a minőség nem veszít, és a Brazíliában termesztett kávé teljes mennyiségének 85%-a kiváló minőségű arabica, és csak a maradék 25%-a robusta.

A 2. helyen egy olyan ország áll, amely minden bizonnyal sokakat meglep majd, mégpedig Vietnam. Vietnam csak a 20. század elején került a kávétermelés élvonalába, és a rizs után közvetlenül a kávé lett a térség második legtöbb exportált terménye. Közel 19 milliós zacskós gyártással mindenképpen megérdemelt a második hely.

Brazíliával ellentétben, ahol az Arabica kávé a domináns, az alacsony minőségű Robusta főleg Vietnamból származik, amely a Vietnamban termesztett kávé 97%-át teszi ki.

3. Kolumbia. A világ 3. legnagyobb kávégyártója cím mellett, mintegy 10 millió zacskós gyártásával egy másik pozíciót is élvezhet. Ebben az országban állítják elő a világ egyik legjobb minőségű kávéját. A legjobb minőség minden bizonnyal azért is, mert az Arabica kávéfajták legnagyobb exportőre.

4. Indonézia. A kávé már a gyarmatosítás idején megjelent itt, és nagy szerepet játszott az ország kialakulásában és növekedésében. Az e területről származó kávé túlnyomórészt robusta, míg az arabica a teljes termelés mindössze 25%-át teszi ki. Ez azonban nem változtat azon a tényen, hogy a kiváló körülmények biztosítják, hogy a helyi Arabica a világ legjobb kávéi közé tartozik.

Az Indonéziából származó kávét kistermelők termesztik, és 9 millió zacskós termelése nagyon stabil pozíciót biztosít a legnagyobb termelők között.

Az 5. helyet India tartja. Kávéja a legjobb árnyékban termesztett kávéként ismert. Indonéziához hasonlóan a kávé főként kistermelőktől származik, akik az összes kávé 98%-át állítják elő. A helyi kávé azonban nem a minőségéről híres, az 5 millió zacskó nagy részét a rossz minőségű Robusta teszi ki.

6. Etiópia a kávé szülőhelye és egyben Afrika legnagyobb kávétermelője. A minőségi kávét főleg magasabban fekvő területeken termesztik, több mint 4 millió zacskós termelést ér el, az ültetvények pedig hozzávetőleg 4000 km2-en terülnek el. A kávé fontos eleme Etiópia gazdaságának, és a külföldi bevételek több mint felét adja.

Honduras a 7. helyet szerezte meg. A kávé itt is nagy szerepet játszott az ország történelmében, és az állam gazdaságának elengedhetetlen eleme. Az éves termelés körülbelül 4 millió zsák.

Peru a 8. helyet szerezte meg a rangsorban. Ez az ország az arabica kávé 5. legnagyobb exportőre. Magasabb tengerszint feletti magasságban termesztik, főleg az Andok dombjaiban, és évi 4 millió zacskóig terjed a termelés.

9. pozíció és máris Guatemalába jutunk. Itt a kávé 1850 körül kezdett fejlődni, és gyorsan a guatemalai gazdaság fontos pontjává vált. A 20. század nagy részében Közép-Amerika legnagyobb kávéexportőre volt, mígnem a 2000-es évek elején Peru meg nem előzte. A kávé kiváló minőségű és keresett a kávéimádók körében. A gyártás is eléri a 4 millió zsákot. És utolsó

A 10. hely Mexikóé, amely ezt az első tízet teszi teljessé. Itt is arabica a kávé nagy része, és Mexikó adja az USA kávépiacának nagy részét évi 3,7 millió zacskós kávéval.

Források:

https://en.wikipedia.org/wiki/Coffee_production_in_Brazil https://en.wikipedia.org/wiki/Coffee_production_in_Vietnam https://en.wikipedia.org/wiki/Coffee_production_in_Colombia https://en.wikipedia.org/wiki /Coffee_production_in_Indonesia https://en.wikipedia.org/wiki/Coffee_production_in_India https://en.wikipedia.org/wiki/Coffee_production_in_Ethiopia https://en.wikipedia.org/wiki/Coffee_production_in_Honduras https://.org. /wiki/Coffee_production_in_Peru https://en.wikipedia.org/wiki/Coffee_production_in_Guatemala https://en.wikipedia.org/wiki/Coffee_production_in_Mexico