Arabica vagy Robusta?

message
Nincs hozzászólás
star
Összes értékelés 0

Arabica vagy Robusta?

Ez a kérdés minden bizonnyal mindenki fejében megfordul, aki többet szeretne tudni a kávéról. Mi az az Arabica? Mi jellemzi? Mi különbözteti meg a Robustától? Miért részesítik előnyben az egyiket vagy a másikat? Vigyük egy kicsit közelebb önhöz.

Kezdjük az Arabicával. Ez egy kiváló minőségű kávéfajta, amely a világ kávétermelésének mintegy 75%-át teszi ki. Még azt is tartják, hogy az Arabica kávé volt az első termesztett kávéfajta. Ennek ellenére a termesztett mennyiségnek mindössze 20%-a nagyon jó minőségű gabona. A betakarítás többi része szemhibákat mutat, ami azt jelenti, hogy az alsóbb osztályokba esik.

Magasabb tengerszint feletti magasságban, 600-2000 méteres tengerszint feletti magasságban nő. . Az Arabica kávéfa 3-5 méter magasra nő, 15-24 ˚C hőmérsékleti tartományban termesztik.

Mint köztudott, a legjobbra várni kell. Ezért nem meglepő, hogy az arabica termesztése igényesebb, és csak 6 év után szüreteheti az első termést. A fajtától és az éghajlati viszonyoktól függően azonban akár 25-35 évig is biztosítja.

Az arabica abban különbözik a robustától, hogy jóval kisebb százalékban tartalmaz koffeint, ízét pedig a savanyúsága jellemzi, ami azonban számos tényezőtől függ, így a fajtájától, a feldolgozás módjától, a pörköléstől és az ételkészítés módjától is. készítmény.

Minden pörkölő 100% Arabica címkével ellátott terméket állít elő. A 100%-os arabica pörkölt kávé a pörkölés legdrágább termékei közé tartozik. Ilyen kiváló minőségű kávé például a 100% Arabica Pellini Top, amelyet a legfinomabb Arabica babból állítanak elő, és az olasz eszpresszó ikonjának tartják.

Az arabikát a Föld különböző helyein termesztik, íze és aromája eredete alapján azonosítható. Külön csoportot alkotnak tehát a 100%-ban arabok között az ún fajtakávék, amelyek pontosan eredetükről ismertek. Ezek egy adott országból, sőt ültetvényekről származó kávészemek, pontos származásúak. Ezeket 100% Arabicas válogatott kávéknak hívjuk.

A Robusta ezzel szemben az olcsóbb és gyengébb minőségű kávék közé tartozik, ennek ellenére gyártása a világ teljes kávétermelésének mintegy 40%-át teszi ki. Kisebb magasságban is, 200-600 méteres tengerszint feletti magasságban is virágzik, ennek köszönhetően sokkal gyorsabban növekszik és érik, mint az arabica. Magasságában minden bizonnyal felülmúlja az Arabica kakaófát, mert akár 13 métert is elérhet, és az ideális termesztéshez még melegebb, 24-29 ˚C hőmérsékletű körülmények szükségesek.

Az arabikával ellentétben a robusta ezért sokkal kevésbé igényes a termesztésre, rendkívül ellenálló a különféle betegségekkel szemben, és már 2-3 év után van az első betakarítása. Főleg Vietnamban termesztik, ahová már a 19. században a francia gyarmatosítók hozták.

A robusta több koffeint tartalmaz, mint az arabica, és összetéveszthetetlen és határozott keserűségéről híres. Főleg eszpresszó és instant kávék előállítására használják. Az Arabica-hoz hasonlóan a 100%-os Robusta opciót is felkínálják. Konkrétan a toszkán pörkölőből származó Vettori Tradizionale luxuskávéról van szó, melynek rendkívül erős és hosszan tartó íze minden bizonnyal az erős kávé szerelmeseinek szívébe talál.

Az Arabica és a Robusta azonban nemcsak íze és eredete, hanem a szem alakja alapján is megkülönböztethető. Az Arabica bab többnyire lapos és megnyúlt, a szem közepén ívelt barázdával, míg a Robusta bab kisebb, domborúbb és lekerekített alakú, egyenes barázdával.

Gyakran előfordul, hogy a legjobb dolgok több jó dolog kombinációjából születnek. Ezért mindenképpen célszerű mindkét fajtát keverni, akár eltérő arányban is. Így számtalan kombinációt kapunk különböző arabica fajtákból, melyeket különböző arányban keverünk össze Robustával, és különböző pörkölési módszerekkel készítjük el. Ezen kombinációk egyikét kipróbálhatja a DeLonghi Kimbo Classic kávészemekben, amelyek befolyásolják a legjobb közép-amerikai kávék intenzív aromáját és teljes testét.

Annak ellenére, hogy az Arabica és a Robusta keveréke a megfizethető ár miatt nagyon jó választásnak tűnhet, különösen az irodai szegmensben vagy otthoni használatra, a kávézókban mindig 100%-os Arabica használatát javasoljuk, és ne keveréket. Az Arabica, mint már említettük, jobb minőségű kávé, mint a Robusta, és joggal tartozik ezen a képzeletbeli rangsorban az első helyre. Rengeteg fajta és így íz közül lehet választani. Annak ellenére, hogy biztosan lesznek közöttetek a robusta kávé vagy a két fajta keverékének szenvedélyes szerelmesei, mi továbbra is úgy gondoljuk, hogy a 100% kávézó 100% arabicát kínál, és nagyon ajánljuk, hogy otthon is próbálja ki.

Források:

https://www.pellinicaffe.com/at_en/pellini-top-arabica-100-187.html https://en.wikipedia.org/wiki/Coffea_arabica https://en.wikipedia.org/wiki/Robusta_coffee