Nescafé

message
Nincs hozzászólás
star
Összes értékelés 0

Számtalan ember ismeri ezt a kávét, és biztosan az Ön otthonában is megtalálható. Bár sokan szeretik, története és karrierje a legtöbb elől rejtve marad. Tehát járjuk be együtt az utat, amelyet az egyik leghíresebb mainstream kávécég követ.

 De először magáról a márkáról kell beszélnünk. Az elején szeretném leszögezni, hogy a „hétköznapi” kifejezés a Nescafé tulajdonságainak jelentős alábecsüléseként hangzik. Sokkal inkább a széles körű elérhetőségére és elterjedtségére gondolunk szinte minden nagyobb és kisebb élelmiszerláncban.

 A Nescafé mottója és trendje a tisztelet körül forog. Felismerik, hogy a kemény munka nagy részét azoknak az embereknek köszönhetik, akik Brazília, Mexikó vagy más területek forró környezetében gyűjtik ezeket a kávészemeket.

Ezeket a kávéültetvényeket vagy farmokat gyakran látogatják és ellenőrzik, hogy új, innovatív gondozási és feldolgozási módszereket hozzanak létre, valamint felügyeljék dolgozóik egészségét és elégedettségét anélkül, hogy megzavarnák a természettel való egyedülálló kapcsolatot.

Bolygónk nélkül nem lenne kávé, és biztosan nem lennénk itt sem. Ezért kell tisztelettel bánni vele. A Nescafénál jelentős erőfeszítéseket tesznek a környezetkárosító hatások csökkentése érdekében, és egyre megfelelőbb munkamódszerekkel állnak elő, legyen szó a káros gázok levegőbe jutásának csökkentéséről, vagy az egyre becsesebb víz és az ember által kizsákmányolt természet megmentéséről.

A kávégyártás folyamatának egy másik pontja is ehhez kapcsolódik - a csomagolás. Magától értetődő a tisztelet a kávé iránt, és így közvetve mindazok iránt, akik részt vettek a készítésében. Nagy figyelmet fordítanak a csomagolásra, hogy az egyes gabonákra fordított kemény munka és idő véletlenül se vesszen kárba. Azonban, mint említettem, a természet tisztelete felé fordul a könnyen és többszörösen újrahasznosítható anyagok felhasználásával.

Most, hogy egy kicsit jobban megértjük ennek a társadalomnak az alapelveit és eszméit, lássuk, honnan származik mindez.

Amit talán sokan nem tudtok, a Nescafé gyökerei 1929-ig nyúlnak vissza a Nestlével. A Wall Street-i összeomlás után hatalmas többlet keletkezett a kávétermelésben, ennek kiaknázását a Nestlé kapta.

 Max Morgenthaler kávészakértőt küldték a helyszínre, akinek célja az volt, hogy egyszerűen víz öntésével kiváló kávét készítsen. Ő és csapata sokáig dolgozott azon, hogy kitaláljon egy új instant kávét, miközben megőrzi a kávé természetes ízét. Ez csak sok év után sikerült nekik, és 1938-ban megalapították a Nescafé céget, amely a Nestlé első három betűjének és gyártási célterméküknek, a kávénak az összevonásából jött létre.

Az alapító gyár 1938-ban épült a svájci Orbán, és ma is működik. 1961-ben forradalmi ötlettel álltak elő. A korábban használt bádogtartályok helyett a kávét először Japánban, majd az ottani siker után Európában is elkezdték árusítani üvegben.

De térjünk vissza néhány évet. Annak ellenére, hogy a Nescafé helyzete 1938 körül nagyon ígéretesnek tűnt, az 1939-es események és az azt követő háború nem hagyta érintetlenül. De még ebben az időszakban is működni tudott, és az instant kávéjukat az amerikai katonák szállították és nagyon kedvelték. A háború után a Nescafé Franciaországba és Angliába is exportált, de az amerikai hadsereg maradt a legnagyobb nagykövete.

Mára a világ több mint 180 országában népszerű, ráadásul a "csúcshelyekre" is eljutott. Van egy 1953-as fotó, amelyen Edmund Hillary és Tenzing Norgay éppen ezt a kávét élvezi a Mount Everestre tett expedíciójuk során, és 1969-ben az első emberrel együtt a Nescafé lett az első kávé a Holdon.

És ha egy kávé eljut a világ tetejére, sőt a Holdra is, akkor mindenképpen megérdemli, hogy helyet foglaljon a szívében.

https://www.nescafe.com/